Sâmbăta este o ocazie specială de a ne bucura de momente de relaxare și de a ne concentra asupra binelui nostru personal. Indiferent de activitățile alese, important este să ne dedicăm timpul pentru a ne îngriji de sine și pentru a ne încărca bateriile pentru viitor.
Astfel, ne-am gândit să dăm o fugă la vecinii noștri bulgari pentru a vizita Cascada Krushuma și Peștera Devetashka. Am pregătit repede ceva de-ale gurii și la ora 07.00 eram în mașină gonind pe centura Bucureștiului spre Giurgiu.
În Giurgiu, la intersectia Bulevardului București si strada Tineretului este un excenge non stop de unde am cumparat, cu 103 de lei, 40 de leva pentru a avea ceva cash.
Șoseaua fiind liberă și carosabilul foarte bun, la ora 08.30 eram deja la punctul de trecre a frontierei unde am plătit taxa pod de 15 lei. Ceva coadă la control pașapoarte dar autoritățile s-au mișcat destul de repede.






De la Russe până la Cascada Krushuma din regiunea Loveci sunt 126 km. Fără trafic intens, pe șoselele bulgarilor, care nu sunt wow dar sunt acceptabile, am făcut 1h și 40 min. Zona spre munte are destul de multă verdeață, păduri și este încântător de liniștită.






Cascada Krushuna
Cascada Krushuna este una dintre bijuteriile naturale ale Bulgariei. Este situată în nord, în apropiere de satul Krushuna din regiunea Loveci. Această cascadă spectaculoasă este o destinație populară atât pentru localnici, cât și pentru turiștii din întreaga lume. Totuși, erau multe locuri de parcare libere și free. Intrarea la cascadă costă 5 leva de persoană.






Pentru a veni în ajutorul vizitatorului, la intrare se găsește afișat pe panou cele doua trasee recomandate pentru a ajunge la cascadă, unul punctat în albastru și altul în roșu.




Trasaeul albastru indică un drum mai aventuros. În urcare, pe poteci ori înguste ori late, unele amenajate, altele ceva mai alunecoase a fost drumul ales de noi. Că am venit la munte și vrem un pic de mișcare până la minunata cascadă. Dar ce crezi? După aproximativ 30 de minute de mers, ne-am întălnit cu indicator de drum blocat și nu am mai putut continua pe acest traseu.










Un pic supărați că nu am fost avertizați de la punctul de plecare că este imposibil de a ajunge la cascadă pe traseul albastru. Am făcut cale întoarsă și iată-ne, după alte zeci de minute, în fața panoului pentru a alege al doilea traseu, cel cu roșu. Totuși drumeția nu a fost chiar așa de plâns. Am avut parte de mișcare, aer proaspăt, am văzut de la înălțime o mică parte din cascadă. Mi-a plăcut și aș mai face o dată acest traseu.




Aspect Cascada Krushuna
Înconjurată de o vegetație luxuriantă și de priveliști pitorești, zona în care se află Cascada Krushuna este un adevărat paradis pentru iubitorii naturii. O aventură în căutare de frumuseți neatinse. Drumurile și potecile din jurul cascadei oferă oportunități excelente pentru drumeții și plimbări relaxante. Permite să explorați frumusețea peisajului într-un mod intim și personal. Și mă bucur că nu am renunțat și mi-am continuat drumul spre cascadă, pe traseul roșu.




Ceea ce face Cascada Krushuna atât de interesantă sunt cele șapte trepte de apă care se prăvălesc de pe stânci înalte, creând un spectacol uimitor de forță și frumusețe. Am citit că în timpul sezonului ploios, debitul de apă crește considerabil. Astfel se amplifică grandiozitatea căderilor de apă și în jur se umple cu un sunet îmbietor de fosnet și furnicături.














În funcție de anotimp și de lumina soarelui, apa cristalină a cascadei poate capta nuanțe uimitoare de albastru, verde și turcoaz, creând o atmosferă fermecătoare și irezistibilă.
Zona din jurul Cascadei Krushuna oferă și alte activități recreative. Aici puteți găsi facilități pentru picnic, zone de agrement și chiar locuri de scăldat, în anotimpul călduros. Este ceea ce face cascada un loc ideal pentru o excursie de o zi în mijlocul naturii.
Cascada Krushuna din Bulgaria este o comoară naturală care te cucerește cu frumusețea sa unică și te invită să te pierzi în farmecul său irezistibil. Este un loc unde natura își dezvăluie splendoarea în cea mai pură formă. Oferă o experiență memorabilă și revigorantă pentru toți cei care au privilegiul de a o vizita.






Peștera Devetashka
Aproape de această cascadă, la nici 15 min de mers cu mașina, se află Peștera Devetashka. Biletul de intrare costă 5 leva/persoană și am găsit parcare amenajată.






Pentru mulți, prima impresie atunci când ajung în apropierea peșterii este copleșitoare. Intrarea în peșteră fiind impunătoare, cu o deschidere largă și arcuită, care pare să invite spre necunoscut.


Peștera Devetashka este adevărat specială în istoria sa îndelungată și diversă. Dovezile arheologice indică faptul că a fost locuită încă din paleolitic. Poate a fost un adăpost natural pentru comunități umane în cursul mileniilor. Descoperirile arheologice din interiorul peșterii includ unelte, ceramică și alte artefacte care atestă prezența umană încă din perioada preistorică.






Pe lângă speciile comune de lilieci și insecte, peștera este adăpostul a numeroase alte specii de animale, inclusiv rozătoare și păsări, care își găsesc refugiul în această oază subterană.
Autoritățile bulgare și organizațiile non-guvernamentale lucrează împreună pentru a proteja și conserva această comoară naturală. Și se asigură că vizitatorii pot admira frumusețea sa fără a-i perturba echilibrul delicat.






Peștera Devetashka este un loc care continuă să fascineze și să inspire, atât prin frumusețea sa naturală, cât și prin bogata sa istorie și patrimoniu cultural. Ca un monument al trecutului și al naturii, ea ne amintește de importanța conservării și protejării resurselor noastre naturale pentru generațiile viitoare.
Plecarea
Drumul spre casă a fost și mai liber decât la plecare. La frontieră nu am stat mai mult de 15 minute iar ca taxă de pod am platit 2 euro.
Cam așa s-a caracterizat ziua mea liberă. Indiferent de modul în care decidem să ne petrecem ziua de sâmbătă, este esențial să ne amintim că trebuie să ne acordăm timp pentru relaxare și reîncărcare. Acest lucru ne permite să ne refacem energia și să ne pregătim pentru săptămâna ce urmează, revitalizați și gata să facem față provocărilor ce vor apărea.
Vizitați pagina de Facebook și Instagram pentru informații despre călătoriile mele.
Filmunețele sunt încărcate pe pagina de Youtube
Travel with Joy!