Dacă este toamnă, ne gândim adesea la strânsul recoltelor, la pregătirile pentru anotimpul rece, ce murături să punem, ce mai este de copt. Dar pe mine mă duce gândul mai mult spre must, spre vinul aromat, spre castane coapte. Așa a venit și ideea de degustare de vinuri. Este prima dată când am participat și am fost foarte încântată. Vorbim de locuri frumoase, de o priveliște fermecătoare, de o bună dispoziție și de o experiență de neuitat.


Crama Lacerta Winery, Fințești
Crama Lacerta Winery se află în satul Fințești, spre Buzău și are o istorie interesantă. Ca distanță este la aproximativ 2 ore de mers cu mașina, din București. Drumul este foarte bun iar vremea a fost de partea noastră. O sâmbătă însorită cu 28°C.
Ajunși la fața locului am fost întâmpinați de un pahar de vin și de un bun cunoscător al acestei crame care ne-a povestit câte ceva de la apariția ei până la producerea vinului.


Se pare că Lacerta (tradus din latină = șopârlă) a început de la o frumoasă poveste de dragoste. Walter Friedl, cetățean austriac, în căutarea unui loc ferit de zgomot, a zărit, într-una din plimbările lui, Conacul Dorobanţu. O operă a arhitectului Ion Mincu. Iubitor de natură și cum Dealul Mare oferă, toamna, o priveliște seducătoare prin culorile aurii, Walter Friedl cumpără acest conac. Și 30 de hectare de teren, în 2005. În prezent crama din Fințești a ajuns la 82 de hectare de podgorie. Vinul produs aici este medaliat cu aur la numeroase competitii internationale.






În anii 2005-2010, întreaga vie pe care o deţine crama a fost reîntinerită cu soiuri internaţionale de struguri şi două soiuri româneşti – „Fetească Neagră” şi „Fetească Albă”. Primele vinuri create au fost cele roșii, în anul 2011.
Crama și locul de depozitare
După această prezentare, am vizitat crama, unde se afla butoaiele de vinuri, beciul, unde se produce vinul inainte de a fi depozitat in butoaie și podgoriile Lacerta.






Există posibilitatea de degustare a trei sortimente de vinuri, la prețul de 59 lei sau șase sortimente, la 79 lei. Desigur, noi am ales șase. Nu ne puteam încurca doar cu trei sortimente. Ori degustăm, ori stăm acasă!
Degustarea de vin este o experiență complexă și rafinată care implică analiza vizuală, olfactivă și gustativă a vinului. Aceasta a venit la pachet cu câteva sortimente de brânza, mezel crud și pâine stopită cu ulei de măsline. Au fost prezentate, pe rând, sortimentele de vin, culoarea, aroma, tăria. De asemenea, modul în care se produce, timpul necesar până la obținerea unui produs calitativ, îmbutelierea și modul de păstrare.




La sosire, toți eram ochi și urechi la toate informațiile primite dar, după prima degustare deja ne dădeam cu părerea despre proceseul de obținere a vinului. Chiar și de căte grade are. Nu spun ce cunoscători am fost după cele șase sortimente de vin! Evident că este nevoie ca o persoană din grup care să se sacrifice și să facă pe șoferul. Dar la plecare și-a achiziționat câteva sticle de vin din sortimente diferite.


Vinul produs la Crama Lacerta, Fințești
Crama Lacerta produce 6 varietăți de vinuri roșii, 6 varietăți de vinuri albe și 2 rose. Prețul pornește de la 37 lei pentru o sticlă la 0,75 L și ajunge până la 199 lei.
Degustarea de vin poate fi o călătorie fascinantă în lumea aromelor și a gusturilor complexe. Fiecare sticlă deschisă poate deschide noi orizonturi și poate crea amintiri plăcute care rămân cu tine mult timp după ce ultima picătură a fost savurată. Importante sunt: locația – alege un loc liniștit, cu o priveliște frumoasă, fascinantă; povestea – înțelege că fiecare sticlă de vin are o poveste proprie, explorează originile, metodele de producție și istoria vinului pe care îl bei; mâncarea: combinația cu mâncarea poate îmbogăți și mai mult experiența; compania – soțul, familia: pentru mine este foarte important să am o companie plăcută, veselă, dornică de aventură, cu care să împărtășesc experiențele vieții și cu care să pot povesti despre ele.


Vizitați pagina de Facebook și Instagram pentru mai multe poze și informații despre călătoriile mele.
Filmunețele sunt încărcate pe pagina de Youtube
Travel with Joy!
What words … super, great phrase
Thank you!
Well, the article is interesting. Let’s write a few …
Thank you!
The author is well done, only one thing did not understand how much is it?
Hi! How much it is what?
Bravo, brilliant thought
Thank you!
Zenkuyu barzo! Great site 🙂
Thank you!
Great stuff. Thank you and write again, but the map is not enough!
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.