Cum învățământul primar aproape a ajuns la finish, a fost sărbătorit prin banchetul clasei a IV-a la Sighișoara. Fetița mea, foarte încântată, mi-a sugerat să o însoțesc. Perioada de început de iunie este apreciată pentru plimbare la munte, oferind peisaje memorabile. Dat fiind că excursia a fost organizată de doamna învățătoare, școlarii au mers cu autocarul iar noi, părinții, am oferit excorta :).
Plecarea spre Sighișoara
Plecarea – sâmbăta, la ora 8.00. Cazarea și mesele de la hotel au fost preplătite. Parcursul excursiei a avut loc la viteza autocarului și nu pot veni cu detalii exacte ale costului sau timpul efectuat până la destinații. Pentru camera de hotel, masa festivă și micul dejun, am dat 260 lei/persoană. Prețul fiind negociat pentru aproape 30 de copii și 10-12 părinți. Dar pot împărtășii poze și impresii despre locurile vizitate.
Cetatea Sighișoara
Prima destinație – Cetatea Sighișoara. Este cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa fiind locuită și în prezent. Prețul de intrare este de 12 lei/adult și 4 lei/copil. Aici am avut doau trasee, Dealul Cetății și Dealul Școlii.
Zidul Cetății avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești. La intrare suntem întâmpinați de Turnul cu Ceas, unul din cele mai expresive monumente de arhitectură militară din Transilvania.




Piața Cetății este bătătorită de case cu arhitectură veche, impresionantă, transformate în buticuri cu suveniruri sau restaurante/baruri dar și multe terase.
















Din piată ne-am îndreptat spre Dealul Școlii, accesibil printr-o scară acoperită, formată din aproape 300 de trepte. Această scară era folosită de copii pentru a ajunge la școală.




Biserica din Deal
Nu este deloc ușor să urci 300 de trepte. Abia am ajuns la capăt unde am vizitat Biserica din Deal. Este o Biserică Evanghelică care a fost construită în mai multe etape între 1345-1525 și închinată Sfântului Nicolae. Este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania și înglobează o capelă romanică și un donjon patrulater. Are un turn-clopotniță de 42 m înălțime care face corp străin ce restul clădirii, și care se pleacă puțin spre sud. Are singura criptă cunoscută în Transilvania aflată dedesubtul corului și conține morminte din secolele al XVI-XVIII.












De la Biserică spre Piață am folosit cărarea din cimitir.












Cazarea din Sighișoara
După vizita la Cetate am plecat la Hotel Europa Kokeltal, unde am avut cazarea și ne-am pregătit pentru petrecere. Nu pot ridica în slăvi nici hotelul și nici mâncarea dar copii s-au distrat. S-au simțit bine și au cântat, au dansat, au alergat de colo-colo. Asta a fost și ideea, ca cei mici să fie veseli, să râdă și să petreacă timp jucându-se.






Biertan
Următoarea zi, după micul dejun, am plecat, în șir indian, cu mașinile spre Biertan să vizităm Biserica fortificată. Construită în stil gotic “biserica hala”reprezintă o atracție turistică deosebită în zona transilvaniei. Altarul conține 28 de picturi cu scene din viața lui Isus Cristos, a Fecioarei Maria, Botezul Domnului, Tăierii Împrejur. Sunt și diferite alte picturi care reprezintă sfinți din cultul catolic. În interiorul bisericii avem o altă atracție, ușa sacristiei ce datează din 1515, realizată din lemn de stejar. Ușa are un sistem complicat de închidere manevrat printr-o cheie și o manivelă. Prin cheie sunt activate patru mecanisme iar prin manivelă alte cinsprezece. În caz de asediu aici erau adăpostite toate bunurile de valoare ale comunității.








În intreriorul bisericii se mai găsesc câteva dintre steagurile breslelor locale, al țesătorilor, al rotarilor, al croitorilor, al pielarilor, al cismarilor și cojocarilor.
Bastilonul de est cunoscut sub denumirea de închisoarea matrimonială, se găsește în exteriorul bisericii. Este o legendă care spune că soții aflați în prag de divorț erau închiși pentru două săptămâni în cetate, fiind nevoiți să se suporte. Aveau disponibile o singură lingură, o furculiță (posibil folosite doar de soție), o masă, un pat, un scaun și nu aveau cuțit (oare dece?). Din aces motiv, în 300 de ani, la Biertan a avut loc un singur divorț. Gasiți filmuleț cu această încăpere, pe Facebook sou Youtube.




Biletul de intrare este de 15 lei. Vederea spre străduțele pavate cu arcade medievale vechi de sute de ani și din jurul bisericii este superba.










Viscri
Apoi ne-am dus la Viscri, la Cetatea țărănească săsească, vazută doar din exterior. Satul atrage turiști din întreaga lume cu peisajele sale pitorești și cu atmosfera sa liniștită și fermecătoare. Localnicii te întâmpina cu zâmbetul pe buze, iar gâștele aleargă pe ulițe vesele că sunt admirate. Accesul pe ulița satului se face la pas, interzis mașinilor pentru a evita ridicarea norilor de praf.
Satul Viscri a devenit popular în Europa după ce regele Charles a cumpărat o proprietate în această localitate. Satul astfel a înflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turişti. În plus, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurante care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale.
Biserica fortificată Viscri a fost construită din piatră de râu și nisip. Aceasta a fost ridicată de comunitatea germană, sașii transilvăneni, într-un moment în care zona aparținea Regatul Ungariei (1000-1301). Inițial romano-catolică, biserica fortificată a devenit luterană după Reformă. Biserica evanghelică fortificată din Viscri a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea.


























Din Viscri am plecat spre Vama Buzăului pentru a vizita zimbri și Cascada Urlatoarea.
Vama Buzăului și Cascada Urlatoarea
Rezervația Valea Zimbrilor se găsește la 45 km de Brașov și a fost înființată în 2008. Biletul de intrare costă 20 lei/adult și 10 lei/copil. Sunt amenajate bănci și foișoare la umbră pentru relaxare și chiar un mic loc de joacă pentru copii. În rezervație vedem zimbri, cerbi, căprioare, mufloni și bovine, pe lângă.




















Un deliciu de savurat este atmosfera de la Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului. Se recomandă ca fiind una dintre puținele zone cu poluare zero din România. Nu este o cascadă văzută din filme, este mai mult o scrgere a apei pe versant. Dar chiar și așa, mie mi-a plăcut. Verdele din jurul meu, liniștea și aerul curat m-au trezit din oboseală.












Înapoi acasă
Drumul spre casă a fost destul de obositor, poate unde am vrut să vizităm multe obiective într-o zi. Copii jumătate adormiți s-au bucurat de întâlnirea cu ursul in apropiere de Barajul Siriu.


Interesantă și această excursie. Sighișoara și locurile din jur sunt recomandate pentru excursii istorice.
Vizitați pagina de Facebook și Instagram pentru mai multe poze din călătoriile mele.
Filmunețele sunt încărcate pe pagina de Youtube
Travel with Joy!
Foarte frumos!