Maafushi este înconjurată de frumoși atoli, este primitoare, oferindu-ți momente inedite prin deversitatea excursiilor de o zi, a sporturilor nautice, pescuit și multe altele. Culorile apei sunt de nedescris, o minunație de combinație între turcoaz, verde, albastru, bleumarin și chiar negru. Și asta în funcție de distanța la care privești valurile, depărtarea de țărm aduce o variație de culori.
În primul articol destre Maafushi, Maldive am prezentat ofertele primite de la hotelul Kaani Grand Seaview cu privire la activitățile insulei. În ziua sosirii, la recepția hotelului, Tiger ne-a prezentat din activități precum scufundări sau înotul alături de rechini (cu vehemență respins de soț) sau alte oferte.
Cina romantică în Maafushi
Pentru început am ales o cină romantică pe malul oceanului.
O alegere excelentă cu o atmosferă minunată în care briza caldă a mării iți mângâie pielea. Pe cerul senin dansează miile de stele sclipitoare iar lumina lunii îți este alături pentru delicioasa cină. Masa este așezată în mijlocul unei inimi modelată pe plajă și înconjurată de lumânări. Am avut parte de o servire impecabiă și un ospătar doar pentru noi, atent la fiecare detaliu. S-a oferit să ne facă poze pentru amintiri de neuitat.






Pentru o cină la lumina lumânărilor avem de ales unul din cele trei meniuri din ofertă: seafood, mixt grill și vegetarian cu preț între 35 și 55 USD. Mie și soțului ne place să împărțim mancarea pentru a avea mai mare experiența gusturilor și astfel s-a ales un meniul seafood și unul mixt grill. La aperitiv am avut un cocktail senzațional cu ierburi aromatice, creveți, un sos delicios și salata. Apoi, o supa Maldivian seafood și una de roșii, la fel de delicioase. Ca fel principal s-a servit peste și vită la grătar, cu diverse sosuri, cartofi prăjiți și salată de crudități. Desertul a fost platou de fructe proaspete și înghețată, foarte bune și ele. Totul a fost mai mult decât perfect iar experiența de neuitat. Mâncarea, deloc picantă, este atent preparată la bucătăria restaurantului Kaani Beach, cotat de mine ca fiind cel mai bun restaurant din zonă.


Activități, Maafushi
Sunt convinsă că indiferent cum iți propui de acasă să îți petreci timpul sau ce așteptări ai avea de la vacanța pe care urmează să o savurezi în Maafushi, nu se compară cu ce vei întâlni în acest colț minunat de paradis. Nu puține sunt persoanele pe care le tot aud că se plictisesc la plajă. Ei bine, aici nu ai cum. Pur și simplu parcă nici nu știu cum au trecut atât de repede zilele.
Snorkeling
Prima mea aventură a fost excursia de o zi la Snorkeling, organizată de o echipă de profesioniști din cadrul complexului Kaani. Excursia începe în jurul orei 9 dimineața, oră de întâlnire cu echipajul însoțitor. Am primit echipamentul necesar: vestă, mască, labe pentru snorkeling, prosop, apă plată. Pot lăuda acești tineri care ne-au ghidat în descoperirea încântătoarei lumi subacvatice. Marea parte a echipajului sunt din Bangladesh, precum și mulți lucrători de pe insulă. Sunt foarte pricepuți scufundatori, înotători, vorbesc limba engleză destul de bine, sunt foarte săritori și atenți la nevoile turiștilor.
Pentru că a fost prima dată pentru noi când ne-am aventurat în a înota cu peștii, am fost însoțiți mai tot timpul în apă de un tip super de treabă. Ne-a ajutat cu o vestă și ne-a făcut foarte multe poze sub apă. Ne-a ajutat la coborât/urcat în ambarcațiune și a fost mai tot timpul în preajma noastră.
Prima oprire a fost în apropierea unei insule, unde am înotat cu un banc de pești foarte haioși, cu nasul mare, atrași de mâncarea primită gratuit. Este foarte interesant cum ii poți atinge în mediul lor, să le admiri libertatea și mai mult. Apa este atât de limpede iar totul se vede clar ceea ce m-a impresionat și mai tare.
Recif de corali
Următoarea oprire a fost la recif de corali. Aici o cu totul altă lume. Un pisaj uimitor care îți taie rasuflarea. Forma acestor corali, culoarea, așezarea lor, parcă ar fi asemănători unui oraș scufundat. Am întâlnit diverse specii de pești colorați, de toate dimensiunile, stăpâni pe acest recif. Timpul petrecut alături de pești te umple de energie, de o stare de bine, de liniște și te trezești zâmbind la ei. Broasca țestoasă a fost următoarea oprire. Nu a durat mult până să întâlnim una dar sunt foarte sperioase și timpul petrecut cu ea a fost scurt. În principiu, unul dintre însoțitori sare in ocean, găsește o țestoasă și face semn să sărim. Binențeles că după săritură se înoată către ea iar din cauza zgomotului, țestoasele se scufundă și nu ai ocazia decat pentru câteva momente să o admiri.
Prânzul, alcătuit dintr-un sandwich de ton, ușor picant, o răcoritoare, un fruct, inclus în prețul excursiei, a fost servit pe o fâșie de nisip. Acest Sandbank este o altă experiență tare. Te poți plimba liniștit admirând apa turcoaz care spală malul de o parte și de alta a insulei. Această mică insulă pustie este ideală pentru o relaxare și căutat de scoici de diverse forme.














În drum spre Maafushi sunt șanse de a întâlni delfinii dar în ziua noastră de excursie nu s-au văzut… Poate cu altă ocazie sau cu siguranță cu altă ocazie. Oricum ziua a fost excelentă, vremea minunată, soarele stălucitor și m-am ales cu momente de neuitat. La hotel ne-am întors în jur de ora 16.30 iar excursia a costat 35$ de persoană.


Următoarea excursie
De la port spre hotel sunt multe oferte pentru excursii de o zi și pentru că adrenalina era la cote maxime, nu mi-a trebuit mult să îl conving pe soțul meu de o vizită la rechini. Și așa ne-am luat bilete pentru Snorkeling with Nurse sharks la prețul de 50$/pers. Am ales o zi odihnă la plajă între cele două excursii pentru a lăsa un pic pielea să își revină. Chiar dacă am folosit tot timpul cremă de protecție, vântul, briza oceanului, soarele puternic, au lăsat ceva urme pe piele mai ales pe picioare.


Aceast gen de excursie începe mai devreme, la ora 8 fiind întâlnirea cu echipajul după care ne-am îndreptat spre port și în scurt timp începe adevărata aventură, pentru mine. Distanța de la port până la prima orpire este de 45 minute. O mică parte de drum este și prin ocean iar valurile nu mai sunt atât de prietenoase. Zona unde ne-am oprit pentru nurse sharks, în apropierea unei insule are apa este foarte foarte limpede. Rechinii sunt atrași de echipaj cu bucăți de pește. Menționez că această specie de rechini este cu gura foarte mică, Totuși, este nevoie să intrați cu labele pentru snorkeling și tot timpul să feriți degetele de la mâini. Adică mâna strânsă în pumni pentru a nu avea surpriza și nefericirea de a rămâne fără degete. În rest distracție maximă și poze cât mai multe.
Rechinii
La contactul cu rechinii, neuronul meu a luat-o razna. Cele mai WOW momente din această vacanță. Descrierea sentimentelor nu este posibilă. Indiferent de gura lor mică, doar faptul că am înotat cu rechinii a fost una dintre cele mai vitejești acțiuni ale mele. Nu este voie să pui mâna pe ei dar nici nu rămâi fără să le simți pielea aspră, rece și chiar puterea lor. Pentru că sunt mulți și înoată care și cum vor iar contactul cu ei este inevitabil. Se împing în tine, forța lor te dezechilibrează. Ești în mijlocul rechinilor! Stânga, dreapta, în față, rechini. Peste tot un mediu de avertisment dar de fapt este o nebunie divină să ai această ocazie de a înota cu ei.
Pentru câteva minute ești partener cu rechinii, faci parte din același mediu minunat și asta te bucură, te umple de energie, de o stare de bine și de uimire. Nu este tare? Este prea tare senzația. O experiență unică!




Pisicile de mare
După rechini ne-am îndreptat spre o insulă de localnici, unde nu este permisă coborârea pe plajă în bikini. Am avut parte de o altă surpriză. Mângăiatul pisicilor de mare. Ce crezi? Le poți hrăni. Vin și îți mănâncă din palmă. Echipajul este pregătit cu hrană pentru pisici și ești încurajat să le hrănești.
Reguli de urmat sunt prezentate înaite de a coborî din barcă. Să nu le calci pe corp și să nu calci pe coadă. Mi-am spus: mamă, astea sunt veninoase! Acum să te vad, Alina! Ti-a mers cu rechinii dar pisicile sunt alt capitol. Dar de unde? Sunt foarte soft. Au pielea și catifelată și gelatinoasă iar coada este doar zgrunțoasă și înțepătoare, parcă formată din mii de bolduri. Pisicile înoată aproape de mal, unde apa îți ajunge până spre genunchi. Nu sunt intimidate de prezența ta și astfel trec peste picioarele tale în căutare de mâncare.






Delfinii
Foarte haiosă a fost fuga după delfini. Inițial echipajul ne-a anunțat că vom merge să vedem delfinii în laguna albastră dar nu intrăm în ocean după ei. Posibil ca în larg curenții să nu permită înotul sau poate sunt alte pericole cum ar fi rechinul-tigru. Nu știu dar am sperat să văd delfinii și să fac și o poză. Ne-am apropiat de punctul de căutare al delfinilor iar un tip ne-a spus să ne pregătim cu labele și masca. Toți eram postați în lateralele bărcii și ne uitam poate, poate zărim ceva. În secunda doi, cineva a strigat: Delfinii!!! Săriți repede, repede!!!! Și repede am sărit cu toții „in the middle of nowhere”, într-o zonă cu apă nu așa de limpede, de culoare verde-albastră în care nu zăreai nimic mai jos un metru.
Barca s-a îndepărtat spre grupul de delfini pentru ai întoarce îndrepta spre noi. Noi spre ei, ei spre noi, ba ne întâlneam, ba se îndepărtau, ba nu mai zăream barca. Asta nebunie! Eram un pic agitată. Am ridicat ochii. Doamne, ce minunăție! Un cer albastru senin care îmbrățișa marea liniștită și nu se auzea decât sunetul produs de valurile ușoare care dansau în jurul meu. Pentru câteva clipe timpul s-a oprit. Am și uitat ca eram în mijlocul lui nicăieri. M-am îndreptat spre barcă și am renunțat la fugărit delfinii. Am preferat să ii fotografiez și să mă amuz de cheful lor de sărituri și joacă. La rechini nu am simțit panica de acum. Mă speriase trezitul în mijlocul oceanului. Cu totul că, sunt convinsă, aceste excursii se organizează numai în locuri sigure, fără a te expune nici unui fel de pericol.




Sandbank, Maafushi
Ultima oprire a fost pentru servirea prânzului. O specialitate maldiviană de orez cu bucăți de ton, puțin cam picantă, suc și o banană. Masa de prânz a fost servită așa cum este indicat într-o vacanță exotică, la sandbank. Se află în apropierea insulei Maafushi și este o adevărată bucățică de paradis. Fășia de nisip este scăldată lateral de ocean, nisipul este incredibil de alb și de fin.
Culorile apei sunt atât de frumoase și calde de un turcoaz copleșitor. La mal apa este cristalină și poți fotografia peștișori viu colorați. Cerul a fost un pic înorat dar clipa de nemurire domnea peste această întindere de nisip. Doar faptul că m-am plimbat pe porțiunea îngustă de nisip care împarte marea în doua, simțind pulberea de făină sub tălpi, într-un peisaj feeric, imi taie și acum răsuflarea. A urmat ședința foto, relaxare, scăldatul și cercetarea malului să vedem ce viețuitoare se bucură de acest colț de rai.
Nici aici nu am scăpat de avertizări. Purtatul papucilor de apă este indicat pentru a evita înțepăturile aricilor de mare care sunt foarte veninoși și necesită internare de îndată.










Bikini Beach, Maafushi
Cu o pereche de ochelari de apă, am putut descoperi lumea minunata subacvatică și la Bikini Beach. Apa este foarte limpede și am putut filma mulți și colorați peștișori. În zonele fără pietre nu prea am avut ce filma dar cum te apropii de partea cu bolovani descoperi viața subacvatică, plină de energie. Peștii nu sunt foarte speriați de prezența noastră. În schimb, nu am putut filma puii de rechini, aceștia fiind foarte rapizi și se ascund repede. Și da, putem vedea și pui de rechini, în zonele unde nu se face plajă dar este permisă intrarea în apă, imbrăcat. Ceea ce vreau să spun este că o altă activitate poate fi descoperirea mediului de viață oceanică, a peștilor și rechinilor chiar de la plaja insulei.








Maafushi oferă mai multe excursii dar și sporturi de apă la prețuri accesibile pentru turiști. Îmi voi rezerva excursia la rechinul balenă și snorkeling-ul la vasul scufundat pentru următoarea vizită în Maldive.






Vacanța din Maafushi – Maldive este, până în momentul de față, cea mai cea dintre vacanțele pe care le-am avut. O altă lume, o creație divină, cu aventuri, experiențe noi, cu oameni frumoși și cu o sursă nelimitată de energie pozitivă.
Vizitați pagina de Facebook și Instagram pentru mai multe poze din călătoriile mele.
Filmunețele sunt încărcate pe pagina de Youtube
Travel with Joy!