Vara aceasta am ales și excursii de doar o zi din București, atât spre munte cât si spre mare. Dar aici voi povesti câte ceva despre Valea Oltului.
Am ales Transfăgărașan pentru că este unul dintre locurile greu de crezut că există pentru cei care îl vizitează pentru prima dată, precum fiica mea.
Ora de plecare
Ora de plecare din București: 06.30, zi de sâmbăta, în septembrie, spre autostrada A1 – Curtea de Argeș. Și bine am făcut cu plecarea de dimineață. Drumul nu a fost aglomerat iar vremea a ținut cu noi. Și nu numai vremea ci și surprizele au fost de partea noastră. Înainte de Tunelul Capra am întâlnit un tata urs, poate fugărit de acasă de către ursoaică. Tolănit, cu burta în sus și un picior sprijint pe miniparapetul de pe marginea șoselei. Privea peste cap mașinile aflate în mișcare și citeai pe botul lui „hai pleacă, lasă-mă”. Haios, foc!
Lacul Bâlea
Traseul până la Lacul Bâlea ofera un decor feeric, o atmosferă de basm. Vârfurile munților încă acoperiți de zăpadă iar spre poale, păduri întinse viu colorate te duce în alt spațiu, cel în care timpul nu este limitat.


Pentru a zăbovi câteva minute trebuie parcare si noi am prins un loc cu 10 lei/oră. Am ajuns în jurul orei 10 am. Era o nebunie de mașini unele în mișcare, altele staționate pe marginea drumului, înghesuite și aglomerație pietonală. Recomand vizitarea în timpul săptămânii, cu siguranță este mai liber.
De o parte și de alta a drumului sunt o multitudine de tarabe cu bunătăți, produse tradiționale, grătar, cârnați uscați, bulz, brânzeturi și plăcinte, dar și cu jucării, haine și bijuterii.
Ne-am răsfățat cu câte un kurtos (25 lei/buc) și am admirat spectacolul oferit de natura, soseaua șerpuită, care se vede într-un anumit fel fără a găsi cuvintele potrivite pentru descriere. Am admirat Cascada Capra, aflată imediat în vecinătatea parcarilor, lacul glaciar lângă Bâlea Lac. Poți face o mulțime de poze pentru că ai ce vedea și alege pentru un cadru de poveste.






Castelul de Lut, Valea Zânelor
După ce ne-am încărcat bateriile cu aerul curat al muntelui și cu energia soarelui, ne-am îndreptat spre Castelul de Lut, Valea Zânelor. Are o poziție geografică foarte bună, la coborârea Transfagarașanului, în localitatea Porumbacu de Sus, Sibiu. Se află în mijlocul munților, pe malul unui râu. Construit din paie, argilă și lemn acest castel înconjurat cu plante, diverse flori și pomi te trimite cu gândul la una din casuțele Comitatului din Hobitul. Biletul de intrare este de 15 lei/persoană, copii sub 3 ani au intrarea gratuită. Și este destul de vizitat.
Foarte interesantă locație. Sunt multe parcări amenajate în zona, cu siguranță nu sunt probleme în acest sens. Doar ca este diferență de cost între ele. Noi am mers până aproape de intrarea la Castel și am plătit 6 lei/zi dar erau și cu 7 lei sau 8 lei.
Durata drumului de la Bâlea Lac spre Castelul de Lut este puțin peste o oră. Cum am stat și un pic la coadă la cumpărarea de bilete, atât eu cât și fetița mea am avut nevoie la toaletă. Spre surprinderea noastră, sunt 3 toalete din care doar 2 deschise iar coada de cel puțin 30 persoane. Am așteptat, dupa ceas, 35 minute să ajung cu fata la baie. Nu ne-au mai trebuit nici cautatul de zâne, nici zmeii, balaurii… nici măcar atmostefa care este totuși una de poveste. Dar în scurt timp ne-am revenit și am început exploatarea locului.
Atmosferă de relaxare
Se găsește o terasă unde poți lua masa dar și un mic magazin cu multe produse înghesuite de unde se poate procura o băutură rece, înghețată și ronțăieli. După o altă perioadă petrecută coadă, uite-ne și pe noi cu câte o sticlă de suc rece îndreptându-ne către malul râului. Aici parcă am savurat mai mult clipele petrecute. Susurul apei care lovea pietrele în drumul ei spre aval, salciile care iși scăldau crengile, fluturii dansând între razele soarelui, atmosfera și aerul curat te încarcă cu o energie fantastică, o stare armonioasă, te simți fericit. Mie chiar mi-a plăcut. Și cum tot ce incepe are și un sfârșit, am luat-o din loc și ne-am orientat pentru un loc de întins pătura.




Picnic
Picnicul este o activitate relaxantă pe care fiica mea o iubește. Ii place tare mult să petreacă timp cu noi, în natură, să avem felurite conversații, întinși pe pătură și urmărind urmele avioanelor pe cer. Și locul în care ne-am oprit a fost unul de poveste. Cred totuși că ne-am ales o bucățică dintr-o proprietate privată, la marginea unei păduri, iar iarba era proaspat tăiată și cu un miros plăcut.
Nu a fost deloc rău pentru o zi petrecută cu familia, departe de aglomerația Bucureștiului. La întoarcere am optat pentru Valea Oltului, drum care nu a fost aglomerat și în 3 ore și jumătate eram acasă.
O zi cât o vacanță. Orice ai alege pentru o zi, este perfect. Este ziua ta, meriți timp petrecut cu cei dragi și important este să te simti bine.
Vizitați pagina de Facebook și Instagram pentru mai multe poze din călătoriile mele.
Travel with Joy!