Ce ar trebuie sa știi pentru o scurtă vacanță în Roma
Orașul Etern poate fi vizitat pe tot percursul anului, având o climă mediteraneană. Eu am ales sa îl vizitez în prima parte a lunii iulie și am fost întâmpinată de o vreme frumoasă, cu cer senin și temperaturi de 33 – 35℃.
Împreună cu familia am decolat de pe Aeroportul Henri Coandă – Bucureşti într-o joi, dimineața, cu destinatia Aeroportul Ciampino – Roma. Cu mici întârzieri de decolare, am ajuns la destinație în jurul orei 12,30. Despre varianta optimă de a ajunge în centrul orașului m-am documentat înainte de plecare. Am ales autobuzul Terravision cu plecări din 20 în 20 de minute. Biletele le-am achiziționat de pe aplicația Android, la un pret de 6 euro/persoana (față de 10 euro/persoana dacă este luat de la șofer). Stația pentru autobuz se afla chiar în fața terminalului sosiri și în 40 de minute am ajuns la stația Termini.
Cazare
Cazarea a fost rezervată de pe Booking la White Fanti Apartament, la prețul de 1158 euro pentru 4 nopți. Apartamentul este format din 3 dormitoare, foarte spațioase, fiecare cu baie proprie, pat dublu, masuța și tv, living cu o canapea extensibilă, bucătărie utilată complet. Fiind situat la 5 minute de Gară și stația de metrou Termini, ne-a ajutat foarte mult cu transportul. Accesul în apartament s-a făcut cu un cod pe care l-am primit în ziua respectivă. Haios a fost cum a apărut proprietarul, Luigi, cu a lui cască în mână și transpirat, nerăbdător să ne prezinte apartamentul și să ne ofere sprijinul lui pentru eventuale situații apărute în timpul șederii noastre.
Pentru ca foamea nu ne dădea pace, am luat prânzul la primul restaurant din drumul nostru spre Gară. Ne-a costat, fel principal și bautută, în medie, 25 euro/persoană. Și cu ce puteam să începem maratonul gusturilor dacă nu cu o delicioasă pizza Quatro formaggi și o bere rece. Cum bucătăria italiană cuprinde feluritele paste, fiica mea a optat pentru o porție de tagliatelle cu fructe de mare. A fost o alegere excelentă! Soțul a fost foarte mulțumit de salata comandată împreuna cu o focaccia bine rumenită. Deplasarea din prima zi, a fost cu autobuzul Hop-on Hop-off. S-au luat bilete cu o valabilitate de 48 de ore, la preț de 35 euro/persoana. Eu nu am fost încântată de această experiență întrucât autobuzul cu plecare/sosire de la și la Termini, staționează destul de mult la fiecare obiectiv turistic. Un tur ajunge la aproape 2 ore de călătorit sub arșița soarelui, fără prelată. Ajunși la primul obiectiv, ne-am astâmpărat setea cu apă rece procurată de la puncte unde puteai da refill sticlei, fără a plăti ( interesant era că au apă carbogazoasă).


Colosseumul și Dealul Palatin
Colosseumul, Forumul Roman, si Dealul Palatin sunt de văzut împreună pentru că sunt apropiate. Cum Roma este de vizitat la pas iar eu am ceva probleme cu deplasarea, nu am cutreierat decat împrejurimile de la Colosseum evitând pe cât posibil aglomerația. Ne-am îndreptat spre Bazilica Sfântul Petru În Lanțuri, cam 15 minute de mers, o bazilică minoră din Roma, dar cunoscuta în mod deosebit pentru relicvele sale, aici fiind vorba de lanţurile în care a fost ţinut Sfântul Petru pe durata în care a fost întemniţat în Ierusalim. Lanţurile sunt păstrate într-un relicvar sub altarul principal al sacristiei. Tot aici găsim faimoasa creație Moise a lui Michelangelo, statuie care decorează mormântului papei Julius al II-lea. În mijlocul acestei Bazilici se află o orgă de unde, pentru un euro, soțul si fiica mea au dat drumul la melodiile ce răsunau printre statui și picturi de iți furnica spatele. Intrarea in Bazilică este gratuită.


Bazilica Sfântul Petru
La întoarcere am găsit un supermarket de unde ne-am aprovizionat cu diverse pentru micul dejun, precum si cu apă. O pâine feliată, de secară, costă 2 euro, șuncă feliată la 200 gr a fost 2,3 euro, mozzarella la cutie 200 gr costă 1,8 euro, o bere la 1l în jur de 4 euro.
Nu țin să menționez fiecare obiectiv turistic vizitat în Roma pentru că sunt convinsă că Wikipedia conține suficiente informații pentru a trezi interesul călătorului. Intenția mea este de a expune în ansamblu experiența și întâmplările în cele 4 zile petrecute în acest oraș.
În următoarele zile am fost la Vatican și Castelul Sant’Angelo, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, Pantheonul.
Vatican
Spre Vatican am mers cu metroul, în prima parte a zilei, când nu sunt încă formate cozi interminabile la intrarea în măreața Bazilică Sfântul Petru. Impresionantă este Fațada dominată de statuile Mântuitorului și apostoli. „Pietà”, o altă capodoperă a lui Michelangelo se alfă la interior. Măreția bisericii precum și fațada ei strălucitoare îmi sugerează o influență asupra oamenilor ca și când ne-ar spune „uite ce mare sunt eu, ai grijă ce faci… nu ridica privirea”.




Ce credeți că mi-a plăcut cel mai mult? Străzile care dau în strâmtele alei spre Fontana di Trevi. Am dat de o gelaterie cu felurite gusturi de înghețată, arome, culori, care mai de care mai atractive. Nici nu știai ce să alegi, care ar fi mai bună sau care are un gust mai deosebit. Pentru 2,5 euro cupa, s-a ales aroma de cafea, de fistic și măr și scorțisoară. Curcubeu în cerul gurii și nu alta!


Magazinele de îmbrăcăminte si cele de suveniruri erau una lânga alta, pe toată întinderea de străzi sau alei. Cu siguranță nu pleci cu mâna goală de acolo.
Fontana di Trevi
Cea mai aglomerată zonă din cate am vizitat a fost la Fontana di Trevi unde m-am și pierdut de soț iar din cauza zgomotului nici soneria telefonului nu se aude. Nu spun ce căutată am fost și un pic apostrofată că m-am îndepartat de familie pentru a face câteva fotografii. Toți vizitatorii erau buluc la fântână pentru a arunca un bănuț, printre care binențeles că și eu.




Spectaculos a fost și un magazin găsit în drumul de la Fontana di Trevi spre Pantheon. Magazinul lui Geppetto și Pinocchio, cu felurite sculpturi din lemn, lucrate manual precum și tineri care recitau arii din diverse opere.


Panteonul
Panteonul, fost templu al tuturor zeilor, actuală biserică creștină. Acesta se află în Piazza della Rotonda unde se ajunge prin străduțe înguste și aglomerate. Pentru a vizita și interiorul este nevoie de programare prealabil trimisă printr-o aplicație on-line, precum și biletul cumpărat.


Ce am mai putea face într-o zi atât de călduroasă decât să ne răcorim cu o bere rece și un prânz regesc. Și nu contează cât de aglomerate sunt terasele și restautantele. Cu siguranță se găsește o masă unde să poți savura bunătăți, iar ospitalitatea ospătarilor este la cote înalte.
Pentru 6 adulți și un copil, prânzul constând în fel principal de mâncare, salată, răcoritoare, bere, cocktail, cappuccino și desert a costat aproape 150 euro. Vreau să menționez că porția de mâncare este destul de consistenta și sigur te ridici sătul de la masă. Atenție, nu se prea găsesc scobitori!






Santa Marinella
Următoarea zi am preferat să o petrecem cu relaxare și am plecat cu trenul către Santa Marinella unde am avut găsit o plajă curată, amenajată cu umbrele și șezlonguri. Călătoria a fost de o oră iar biletul costă 9,2 euro dus-întors per adult și 5,2 euro pentru copii. Plaja este chiar în apropierea gării. Sunt 2-3 tarabe cu obiecte de plajă, 2 terase cu băuturi/cafea, înghețată și ronțăieli și un așa zis restautant, cam urâțel, unde poți comanda doar pizza.
Cam asta a fost despre vacanța la Roma. Proprietarul s-a ocupat cu găsirea unui transport către aeroport. Pentru 100 euro, la 2:30 am, ne-a așteptat un bus cu 8 locuri și un șofer tare vorbăreț pentru acea oră. Locul de lângă șoferul fresh l-a ocupat cumnatul meu, spre bucuria soțului care încă mai dormea. Și astfel, cei doi au vorbit tot drumul spre aeroport despre vizita noastră la Roma dar și despre vizita șoferului la București.
Merită vizitat acest oraș plin de istorie îndelungată, cel puțin o dată.
Vizitați pagina de Facebook și Instagram pentru mai multe poze.
Travel with Joy!